Kësaj radhe manifestimi u organizua pak më ndryshe se herave të tjera.

Qindra kosovar nga provinca e Trevisos dhe nga regjioni i Venetos ishin tubuar në sallën e emigrantëve në Musano di Trevignano për të festuar gjashtë vjetorin e pavarësisë së Kosovës.

sh.jpg

cms_423/Foto_2.jpgTavolinat e mbushura përplotë ushqime tradicionale që kishin sjellur dhjetera gra kosovare në njërën anë, dhe veshjet e bukura kombëtare të grupit artistik të shoqatës "Dardania" në anën tjetër, shtuan madhështinë e tubimit festiv në Musano (TV). Manifestimi filloj më intonimin e hymnit kombëtar. Moderatori i këtij manifestimi, kryetari i sh.k. "Dardania", zoti Faik Tafolli fillimisht përshendeti dhe u uroj të pranishmëve 6 vjetorin e pavarësisë së Kosovës. 17 shkurti është rezultat i sakrificave të gjata të shumë brezave, i heroizmit dhe gjakut të derdhur për liri dhe rezistencë së gjatë paqësore të viteve të ’90-ta, theksoj ndër të tjera kryetari Faik tafolli.

cms_423/Mejdi_Ahmetaj.jpgProgrami artistik nisi me recitimet e dy voglusheve, dy nxënësve të shkëlqyera, motrave Elshani, Gentiana më poezinë "Kosova" (kushtuar dëshmorit të lirisë, ushtarit të UÇK-së, Bashkim Kabashi, i rënë në fushë të betejës) dhe Albinës me poezinë kushtuar "vëllaut në mërgim", për të vazhduar më pas më vallën e pavarësisë, ekzekutuar në mënyrë briliante nga grupi i valltarëve të sh.k. "Dardania". Pas kësaj valleje të bukur në skenë u ftua poetja Tevide Bislimi (gruaja e veprimtarit Mejdi Bislimi) më poezinë kushtuar shoqatës Dardania.

Vallja e bukur "Shamija na bashkon" e dyshës artistike Mehdi Ahmetaj (koreograf e valltar) dhe Rajmonda Rexhaj (kryevalltare) e ndezi atmosferën festive në mesin e të pranishmëve në sallë.
cms_423/Rajmonda_Rexhaj.jpgGrupi i rapsodëve Zaim e Feim Graishta dhe Musa Ahmeti ashtu si herave tjera këduan këngë folklorike kushtuar lirisë së Kosovës.
Pjesa e dytë e programit artistik filloj më valle nga grupi artistik të sh.k. "Dardania" nën udhëheqjen e koreografit Mehdi Ahmetaj dhe ekzekutimin e nivelit të lartë artistik të kryevalltarëve Festim Tafolli dhe Rajmonda Rexhaj, të shoqëruar nga grupi i valleve, për të vazhduar më pas vallëzimin e përbashkët e të rinjëve dhe të rejave pjesëmarrëse në këtë manifestim kulturor, i cili zgjati deri në orët e vona të mbrëmjës.
Edhe në këtë manifestim, sikurse herave të tjera shoqata "Dardania", dha shëmbullin e mirë të organizimit dhe mikpritjes sipas traditave shqiptare, duke dëshmuar edhe një herë se është shoqata më e organizuar dhe më unike jo vetëm në nivelin provincial, por edhe në atë nazional.
Puna e suksesëshme e dardanëve është rezultat i punës ekipore, unitetit dhe respektit të ndërsjellë mbrenda antarëve të grupit, punës së suksesëshme edukativo-arsimore më nxënësit e shkollës shqipe si dhe lidhjet e fuqishme emocionale më vendlindjen.
Numri i madhë i mërgimtarëve në këtë manifestim dëshmon në mënyrën më besnike vazhdimësinë e veprimit dhe sukseset e kësaj shoqate më traditë të gjatë në organizimin e mërgatës rrethë kauzës së shënjtë kombëtare

cms_423/Florim_Zeqa.jpgNë përmbyllje të fjalës së rastit mysafiri i nderit i kësaj mbrëmje, gazetari i "Bota press" dhe “International post” Florim Zeqa, i cili pas përshendetjes dhe urimit për 6 vjetorin e pavarësisë, theksoj se 17 shkurti i 2008-së shënoj fillimin e njohjës formale ndërkombëtare të shtetit të Kosovës, fjalë kjo që i rrodhi nga goja presidentit historik Ibrahim Rugova deri në frymën e tij të fundit.
Akti i njohjës formale të shtetit të dytë shqiptar në hapsirat ballkanike, Republikës së Kosovës, e ndryshoj përfundimisht hartën gjeopolitike të Evropës.

cms_423/Adelina_Graishta.jpg

cms_423/DSCF9151.jpg

cms_423/IMGA4506.jpg

cms_423/Foto_2.jpg

cms_423/foto_4.jpg

cms_423/sh.jpg

cms_423/images.jpg

ITALIANO

Associazione Culturale "DARDANIA"- Montebelluna (TV), inaugura il 6° anniversario dell’indipendenza del Kosovo.

Festeggiamenti per l’indipendenza secondo le tradizioni albanesi

Montebelluna (TV)- A migliaia i Kossovari che dal Veneto e dalla provincia di Treviso, si sono riversati a Musano di Trevignano (TV), all’interno della sala dell’associazione "emigranti del mondo”, per festeggiare il sesto anniversario d’indipendenza del Kosovo.Questa volta, il programma è stato parecchio differente dalle precedenti edizioni.Infatti, tra i consueti ed immancabili riti commemorativi, si è dato spazio alla cultura culinaria del Kossovo. Centinaia di donne Kossovare hanno riempito i numerosissimi tavoli, per l’occasione allocati all’interno della enorme sala, delle più svariate tipicità culinarie, preparate e portate per l’evento. Il gruppo folkloristico dell’associazione Dardania, con le sue danze, è riuscito a trasportare , sia pure con la mente, molti dei presenti nei loro territori.La manifestazione si è aperta con le note dell’inno nazionale del Kossovo, mentre il signor Tafolli Faik, presidente dell’associazione Dardania, dando il benvenuto ai presenti si è soffermato sul significato dell’Indipendenza conquistata nel lontano 17 febbraio 2008 con il sacrificio, anche della vit,a dei molti giovani ispirati dalla voglia di Libertà.A seguire, le sorelle Elshani e Gentiana che si sono esibite nella recitazioni di alcuni versi di "Kosova" poesia dedicata al martire della libertà, il militare dell’UCK Bashkim Kabashi, caduto nel campo di battaglia, hanno rubato qualche lacrima agli ospiti intervenuti. Mentre quella della piccola Albina, " il fratello in esilio", dedicata a tutti i compatrioti che vivono e lavorano all’estero, in tutte le parti del mondo, ha sottratto un caloroso e patriottico applauso in terra Italica. Tra le luci e i colori della serata, non potevano mancare i balli tradizionali, infatti il gruppo di ballerini dell’associazione Dardania, si è esibito in " Ballo d’Indipendenza".A seguire. la poetessa Tevide Beslimi, moglie dell’attivista Mejdi Beslimi, si è esibita con versi poetici, dedicati all’associazione Dardania, quale ringraziamento per il contributo cultare atto al mantenimento e alla conservazione delle trradizioni focali del popolo Kossovaro in terra straniera. Le danze sono proseguite con il ballo "Il Velo che ci unisce", eseguito dal duo artistico Mejdi Ahmetaj, ballerino e coreografo del gruppo, e Rajmonda Rexhaj, ballerina e capo-gruppo di ballo. Nel corso della manifestazione, si sono ancora esibiti, il gruppo folcloristico composto da Zaim Graishta, Feim Graishta e Musa , altra esibizione del gruppo artistico dell’associazione Dardania , diretto dal coreografo Mejdi Ahmetaj eseguito magnificamente dai capo-gruppo di ballo Festim Tafolli e Rajmonda Rexhaj.A chiusura della serata,l’ospite d’onore, il giornalista del quotidiano "Bota-Press" e del "International Post", Florim Zeqa, chiudendo il “sipario” della bellissima manifestazione, si è soffermato sul significato reale dell’Indipendenza, che il 17 febbraio del 2008 avrebbe segnato l’inizio del riconoscimento formale del Kosovo da parte di molti Stati del mondo, parole, ricordiamo, dette, ancora prima, dallo storico presidente Ibrahim Rugova, fino al suo ultimo respiro. L’atto del riconoscimento formale del secondo stato di etnia Albanese nell’area balcanica, la “Repubblica del Kosovo”, modificò definitivamente la carta geopolitica dell’ Europa.

Tags:

Lascia un commento<<Pagina Precedente | Stampa | Torna Su


Meteo


News by ADNkronos


Politica by ADNkronos


Salute by ADNkronos


App