Traduci

Nel ricordo di Ibrahim Rugova

Sotto il patrocinio del pubblicista Florim Zeqa e del presidente dell’associazione culturale “Dardania” (Montebelluna) sig. Faik Tafolli, nei locali dell’insegnamento integrativo in lingua albanese a Montebelluna, ha avuto luogo una giornata commemorativa per lo storico presidente Ibrahim Rugova, la prima di questo genere in Italia.Dopo l’intonazione dell’inno della Repubblica del Kosovo “Kur ka ra kushtrimi n’Kosove” , il moderatore Faik Tafolli, si è soffermato sulla biografia del commemorato presidente Rugova , a seguire, il giornalista Florim Zeqa, si è intrattenuto con i presenti, evidenziando momenti importanti che hanno costruito la storia ultima del popolo Kosavaro.

cms_1776/10919018_319560708254378_5149930636646447497_n.jpg

” …con il presidente Rugova – ha evidenziato Zeqa – il mondo civilizzato e democratico ha riconosciuto i Kosovari, come un popolo pacifico e amante della libertà, dedito ai valori della civiltà europea, con un forte credo in Dio e nella patria. Il popolo del Kosovo, cosi come ha avuto l’onore di aver avuto un leader di fama mondiale, ha ora un valore ancora più alto: l’ obbligo di portare a compimento le sue ultime volontà, per uno stato sovrano, con i propri simboli nazionali da sostituire a quelli degli attuali simboli antinazionali.”

cms_1776/10940580_319560851587697_3579973430960864941_n.jpg

A seguire una nota di folklore con l’artista Brahim Gashi , la “çiftelia”, un canto dedicato alla personalità del defunto presidente Ibrahim Rugova. Nella seconda parte della manifestazione, sono state trasmesse alcune videoproiezioni, tratte dalla vita e dalle opere del presidente Ibrahim Rugova, tra cui un video sulla storia della Dardania antica e una proiezione esclusiva della testimonianza dello stesso Rugova al tribunale internazionale dell’Aia contro Milosevic, dove in maniera dignitosa difese la guerra armata per la liberazione del Kosovo.

cms_1776/1653863_319560924921023_4930173158477355320_n.jpg

E’ seguito un dibattito al quale hanno preso parte Avdi Beqiri, presidente dell’associazione “Bashkimi Kombetar” (Bassano del Grappa) ,Fatmir Guri, Veli Maliqi, Bajram Desku, Rexhep Berisha, Qerim Shukaj, Edip Berisha, Edlira Shehu, Sylejman Gashi, Rrahman Xhema e Imer Stoliqi. Particolarmente rilevante è stato l’intervento del combattente per la libertà che partecipò alla gloriosa battaglia di Koshare, sig. Fatmir Guri : ” Mi sento orgoglioso di aver avuto il priviliegio di essere stato un soldato di Ibrahim Rugova, ….. era per noi una fonte d’ispirazione, un simbolo e un’icona accanto alla bandiera nazionale che ci ha accompagnato e guidato nelle battaglie…. la nostra speranza e il nostro augurio è che arrivi un’altra personalità come Rugova alla guida del paese.”

cms_1776/10906478_319560824921033_6473372676827766644_n.jpg

Questa giornata commemorativa, pur essendo la prima organizzata per il presidente Ibrahim Rugova non solo nella provincia di Treviso e nella regione del Veneto, ma anche la prima in Italia, è stata accolta con entusiasmo, nella certezza degli organizzatori che la stessa diventi appuntamento annuale e tradizionale per trasmettere alle generazioni future nell’ esilio lo spirito e la “filosofia Rugoviana” per lo Stato del Kosovo.

cms_1776/bandiera_Kosovo.jpgNë Montebelluna (TV-Itali) u mbajtë akademi përkujtimore në nënt vjetorin e shkuarjes në amshim të presidentit historik Ibrahim Rugova

Ibrahim Rugova, njeriu më madhë i epokës sonë

Nën patronatin e publicistit, Florim Zeqa dhe kryetarit të shoqatës kulturore “Dardania”(Montebelluna), zotit Faik Tafolli, në lokalet e mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Montebelluna (TV-Itali) u mbajtë akademi përkujtimore për presidentin historik Ibrahim Rugova, e para e këtij lloji në Itali. Akademia filloi me intonimin e himnit të Republikës së Kosovës, “Kur ka ra kushtrimi n’Kosovë”. Pas intonimit të himnit, moderatoti i kësaj akademie, zoti Faik Tafolli, foli për biografinë e presidentit historik Ibrahim Rugova, për t’i lënë më pas radhën fjalës së rastit të kësaj akademie përgaditur nga Florim Zeqa, i cili ndër të tjera theksoi; “…me presidentin Rugova, bota e civilizuar dhe demokratike na njohu si popull liridashës, të urtë dhe paqësor, të përkushtuar ndaj vlerave civilizuese, me besim të fuqishëm në Zot dhe atdhe,…populli i Kosovës, sikurse e ka për nderë të ketë pasur një lider të përmasave botërore, ashtu e ka edhe për obligim të qojë në vend amanetin e tij, për një shtet vërtetë sovran dhe demokratik, me simbole të vetat kombëtare, në vend të dizajnimeve aktuale antikombëtare…” Më pas, akademinë përkujtimore e nderoj rapsodi popullor Brahim Gashi, me një këngë të bukur kushtuar presidentit Rugova, i cila u përcjellë me duartrokitje të gjata nga të pranishmit në këtë akademi. Në vazhdim, sipas skenarit të organizatorëve të kësaj akademie u shfaqen video-projeksione nga jeta dhe veprimtaria e bujshme e presidentit Rugova, videoprojeksione për historikun e Dardanisë (Kosovës), si dhe një video-projeksion ekskluziv nga dëshmia e presidentit Rugova në Gjykatën e Hagës, të mbrojtjës dinjitoze që i bëri luftës çlirimtare para asaj gjykate. Në intervalin pas çdo video-projeksioni, në diskutime u paraqitën aktivist dhe veprimtar të çështjes kombëtare prezent në këtë akademi; Avdi Beqiri kryetar i shoqatës “Bashkimi Kombëtar” (Bassano), Fatmir Guri, Veli Maliqi, Bajram Desku Rexhep Berisha, Qerim Shukaj, Edip Berisha, Edlira Shehu, Sylejman Gashi, Rrahman Xhema dhe Imer Stoliqi. I veqant në fjalën e tij, ishte luftëtari i lirisë sonë, pjesmarrës në bëtejën e lavdishme të Kosharës, zoti Fatmir Guri; “ndihem krenar që kam pasur privilegjin të jemë ushtar i Ibrahim Rugovës,…ne e kishin ikonë dhe simbol krahas flamurit kombëtar që na ka pri përpara në luftë,…dhashtë Zoti të na vije shpejtë një trashëgimtar i Rugovës në udhëheqjen e vendit…”, fjalë këto që ngjallën emocione të fuqishme tek të pranishmit në sallë. Edhe pse ky ishte organizimi i parë i këtij lloji për presidentin Rugova jo vetëm në provincën e Trevizos, por edhe më gjerë në nivel regjional dhe shtetëror,..u mirëprit nga pjesëmarrësit dhe u kërkua të bëhet tradicional, për të përçuar tek gjeneratat e reja në mërgim frymën dhe projektin e filozofisë rugoviane për shtetin e Kosovës.

Autore:

Data:

28 Gennaio 2015