Traduci

TERRORE CORONAVIRUS ANCHE IN KOSOVO

Come in altri paesi nel mondo, anche in Kosovo la popolazione non aveva considerato seriamente la pericolosità di questo virus quando i contagi erano ancora limitati alla Cina. Ma l’epidemia ha raggiunto lo stato dei Balcani lo scorso 13 marzo, con i primi due casi accertati: una ventenne di nazionalità italiana nella piccola città di Klina ed un uomo di 77 anni in un paesino del comune di Lipjan, anch’egli proveniente dall’Italia. Ad oggi, il numero di casi è salito a 24, incutendo reale terrore.

cms_16685/0.jpg

Il Governo e le istituzioni sanitarie si sono subito mobilitati per la quarantena, l’isolamento e la sensibilizzazione delle popolazione affinché fosse ben chiara l’alta contegiosità e la potenziale mortalità del virus. Epidemiologi, psicologi e tutto lo staf medico dell’Ospedale infettivo hanno posto in atto le giuste precauzioni per arginarne la diffusione: tutti coloro che avevano avuto contatti con i due casi iniziali sono stati sottoposti a tampone ed obbligati all’isolamento preventivo. I familiari dei primi contagiati, infatti, sono tuttora ricoverati nel reparto malattie infettive dei rispettivi ospedali.

L’Istituto Nazionale della Pubblica Sanità in Kosovo ha fatto sapere che, dall’8 febbraio di quest’anno ad oggi, nel Laboratorio della Microbiologia Molecolare sono stati testati quasi 400 campioni sospetti per il virus SARS-Cov-2. Già in apertura di questo periodo di emergenza sanitaria si è riscontrata nella maggior parte delle farmacie carenza di medicinali e dispositivi di protezione, come mascherine e guanti. Anche se il governo ha rassicurato sulla frequenza dei rifornimenti nelle attività commerciali che vendono beni di prima necessità, si è scatenato il panico tra la popolazione, con lunghe file davanti ai supermercati e alle fabbriche di farina.

cms_16685/Foto_2.jpg

Per il momento, sono considerate “zona rossa” le città di Podujeva, Klina, Lipjan, Malisheva e Vitia, la cui popolazione è stata messa in quarantena; stesso destino attenderà tutti i cittadini kosovari che rientreranno da altri paesi. A tal proposito, a Pristina sono stati predisposti collegi universitari per ospitare gli studenti e coloro che torneranno dall’estero, i quali dovranno restare in isolamento per almeno due settimane.

Sono state chiuse tutte le scuole, dal primo anno alle università; le lezioni di lingua e matematica si svolgono online per i primi 5 anni di scuola. Anche alcune facoltà universitarie stanno adottando lo stesso metodo.

Bar e ristoranti sono chiusi. Le istituzioni lavorano con personale ridotto ove necessario. Sono aperti solo negozi di alimentari, farmacie e negozi di telefonia mobile. Tutti i principali giardini pubblici sono stati chiusi ieri per ordine del governo, in collaborazione con i rispettivi comuni.

cms_16685/Foto_1.jpgEdhe Kosova nën terrorin e koronavirusit(COVID-19) Megjithëse në Kinë dhe pastaj në Europë coronavirusi kishte filluar të bëhej jo më lajm por frikë dhe në një fare forme edhe panik, në Kosovë fillimisht nuk u mor seriozisht nga popullata rrezikshmëria e këtij virusi. Dy rastet e para që u paraqiten qenë, një vajzë 20 vjeçare (shtetase italiane) në një qytezë të vogël,në Klinë dhe një burrë 77 vjeç nga një fshat i nje komune po ashtu të vogël,në Lipjan. I moshuari kishte disa ditë që ishte kthyer nga Italia. Këto qenë rastet e para por jo edhe të fundit. Ishin këto dy raste të cilat bënë që edhe në Kosovë të bien këmbanat e epidemisë së koronavirusit. Qeveria dhe institucionet shëndetësore filluan mobilizimin për karantinimin,izolimin dhe vetëdijësimin e popullatës. Epidemiologe,psikologë dhe gjithë stafi mjekësor I spitalit infektiv u vunë në lëvizje për tu përgatitur dhe marrë masat për mos përhapjen e koronavirusit. Pas dy rasteve të para të infektuarit të cilët dolën pozitivë u shtruan në spitalin infektiv u morën masat për të testuar njerëzit dhe të afërmit e tyre, të cilët ishin kontigjent potencialpër tu prekur nga ky virus. Gjer me sot resulton nje viktime per shkak te Virusit, nje 84 vjeçar nga Podujeva qytet i Kosoves. Instituti Kombëtar I Shëndetësisë Publike të Kosovës njofton se nga data 8 shkurt I këtij viti dhe demë sot daten 20 mars në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare se me metodën RT-PCR janë testuar rreth 567 mostra të dyshimta me virusin SARS –CoV-2 dhe gjithësejt prej tyre 31 kanë rezultuar pozitiv. 24 prej tyre janë shtruar ne spitalin infektiv. Duhet të shtoj se gjatë periudhe është vënë re se shumica e farmacive kishin mungese të mjeteve ndihmëse si,doreza,maska dhe barnat e nevojshme. Po ashtu paniku që u përhap se kohëzgjataja e karantinimit do të jetë një ose dy muaj,pati dyndje të popullatës nëpër dyqane dhe supermarket të cilët u zbrazën nga disa artikuj kryesore si miell,vaj, makarona etj. Edhe sot,megjithë prononcimin e qeverisë se janë marrë masa që asgjeë të mos mungojë,vazhdojnë rradhe të gjata para fabrikave të miellit. Qeveria ka shpallur Emergjencen Mjekësore. Per momentin qyteti I Podujevës,Klines ,Lipjanit , Malishevës dhe Vitia janë vendosur në karantinë Gjithashtu janë marrë masa që të gjithë kosovarët që do të kthehen në Kosovë do të vendosen në karantinë.Janë përgatitur konviktet e studentëve në Prishtinë për ti karantinuar të gjithë studentët,atyre që punojnë në botën e jashtëme çdo shtetas i Kosovës që do të kthehennë Kosovë.Ata do qëndrojnë dy javë dhe pasi tu janë bërë testet dhe nëse dalin negative do të lejohen të kthehen nëpër shtëpitë e tyre. Nese viktimat do te shtohen do te shpallet ngjarje e jashtezonshme Jane mbyllur te gjitha shkollat nga klasa e pare deri ne universitet. Mesimi vazhdon nga klasa e pare deri ne te 5 ne lendet Gjuhe shqipe Matematik nje sistem online nga Ministria. Edhe universitet disa private mesim online. Jane mbyllur kopshtet, çerdhet, kafenete dhe restorantet. Institucionet punojne me personel te reduktuar ku eshte e nevojshme. Funksionojne vetem supermarkete ushqimor farmacite dhe mobil shop. Ka mungese te maskave dorezave e gjera te tjera higjenike. Jane mbyllur qe dje me urdher te qeverise ne bashkepunim te komunave perkatese te gjitha parqet E medha. Qytetaret nuk respektojne rregullat dalin pa maska. Po rrezikohet ekonomia Ka mungese ushqimore kryesisht miell.

Data:

22 Marzo 2020